פורים תשפ״ה - עד דלא ידע גירסת 2025
- יפעת אהרן
- 14 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
״חייב אדם להתבסם בפורים עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי״ (מסכת מגילה, ז, ב - "אמר רבא: חייב איניש לבסומי בפוריא, עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי"). להתבסם - לשתות לשוכרה עוד ועוד.
יש תודעה כזו - תודעה שבה כבר לא יודעים מה הטוב ומה הרע; כל ההמשגות וההמשגות של ׳טוב׳ ו׳רע׳ מתבלבלים, מתערבבים לגמרי.
איני היחידה שחווה כי אנו חיים במציאות כזו בזמננו-זה, החל משנת 2020 (לפחות בגלוי, כנראה שזה התחיל בשקט בשקט הרבה לפני כן) ועד הרגע הזה; מה האמת ומה השקר; מי דובר אמת ומי דובר שקר; מה הוא הרע ומה הוא הטוב; מה הוא הנכון ומה הוא הלא נכון.
אני שבה וחושבת על ה׳ציווי׳ הזה של מסכת מגילה, איך אני יכולה להבין אותו כיום? הפירוש הרווח הוא שמצב זה מביא להגעה לאחדות, שבה לא רק שאין הבדל בין טוב ורע, אלא גם כל הקליפות והמסכות נושרות ומתגלה האדם בפנימיות שלו, בבחינת ״נכנס יין, יצא סוד״; זהו מצב שבו האדם הולך אל מעבר למגבלה הדואלית של טוב ורע.
ועלה בדעתי שאפשר להביא כוונה נוספת: שאדם מבוסם כזה מתוודע לתודעה שבה ההגדרות הישנות שלו ל׳טוב׳ ו׳רע׳ - מיטשטשות על מנת שיחשוב אותן מחדש מתוך עצמיותו כשיחזור לכוחות החשיבה הערים שלו, כשיתפכח מן השיכרות. החוויה ש״זה לא משנה״ אם זה כך או כך עלולה להיות משתקת, מדכאת, מסוכנת מאוד - כי אם חווים מצב תודעתי בשכרות שבו אין הבדל והכל לכאורה אותו דבר, ונשארים במקום הזה - אז איך ״חוזרים״, כשחוזרים, לתודעה הרגילה? אם אין בסיס להישען עליו, כי הכל לכאורה ׳התבטל׳ בתודעת השכרות, אז מה עושים כשמתפכחים?
מצב התודעה של ״עד דלא ידע״ בא לשרת את התפתחות האדם, והתפתחות כזו, להבנתי, יכולה להיות קשורה בכוחו של האדם לחשוב מחדש את תפיסותיו. מה שחשבתי שהוא ׳טוב׳ (לגבי מעשה מסוים, התנהגות של אדם מסוים, בחירה שאני אמורה להיעשות ועוד ועוד) או ׳רע׳ (לגבי הנ״ל) - יכול להיות שהשתנה, ועליי לשוב ולבדוק זאת. היכולת לשוב ולבחון את עצמי ואת המציאות, את הקשר שבין האדם והמציאות - יכולת ״אדמית״ בלעדית - מתאפשרת כשכל מה שידעתי לגבי אותו עניין - זז הצידה, ומפנה מקום.
בשביל זה צריך ״לא לדעת״. כדי שתבוא ידיעה חדשה.
וחוזר ספיראלית.
פורים מבורך ובשורות טובות ומחזקות.

לצירוף מתעניינות/ים לקבוצת ווטסאפ שקטה - בה אני מעבירה מעת לעת תכנים ותרגילים לתמיכה - הנה הקישור:
Comments